Hier vind je het laatste nieuws. Wil je verder terugkijken? Klik dan het archief.
Schilderen in de tuin van Ada
1 mei 2024, Stroet
Eén mei was een stralende woensdagmiddag om buiten te schilderen. Ada had ons uitgenodigd in haar bloementuin om je daar naar hartenlust uit te leven in haar “paradijsje”. Ada bedankt voor deze mooie locatie en de lekkere vlierbes drankjes.
Schilderen in het Zuiderzee Museum
5 mei 2024, Enkhuizen
Op 5 mei 2024 waren we uitgenodigd in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Voor de zeven schilders was het een uitdaging om visnetten, kalkovens en huisjes van rond de voormalige Zuiderzee op papier of doek te krijgen en dat is gelukt zie de foto’s.
Door het museumpersoneel werden we ter plekke voorzien van lunch en drinken. Mede door het goede weer, hadden we een uitstekende dag om in het Buiten Museum te tekenen en schilderen en sloten af in café Hindeloopen.
Exotische verbinding
Schagen, februari 2024
Vanwege het 50-jarig bestaan van de kunstkring was er bedacht om een gezamenlijk kunstproject te maken onder begeleiding van docent Cees van Nieuwburg. Het resultaat van de 30×30 schilderijtjes was zowel verassend als verfrissend. De 16 doekjes worden tot één kunstwerk gevormd. Cees wist iedereen aan te zetten tot het maken van vreemde, exotische vogels. Ieder doekje is een plaatje apart.
Het kunstwerk komt te hangen op de expositie van 22, 23 en 30 juni 2024. En in oktober 2024 in de Bieb in Schagen.
Expositie Renske Moransard in Vreeburg
In gesprek met… Renske Moransard 76 jaar.
Schagen, februari 2024
Woont in Schagen en heeft haar atelier aan huis. Renske is al meer dan dertig jaar bezig met schilderen. Het talent heeft ze van haar vader. Hij was vooral gefascineerd door de architectuur van gebouwen. Renske is een echte dromer en denker. Bij het lezen van een krant of bij het zien van zomaar een mooie afbeelding wordt haar aandacht vaak getrokken door de compositie, het weemoedige of juist het directe.
In haar werkzame leven gaf ze Franse les op de GSg in Schagen. Om naast dat hectische bestaan iets van rust en ontspanning te creëren begon ze met schilderen. Daarvoor ging ze niet naar een kunstacademie. Ze heeft het zichzelf aangeleerd en is dus autodidact. Dat maakt haar werk zo bijzonder.
Haar belangstelling ging vooral uit naar mensen en muziek. Want, zegt Renske met stelligheid, “Bloemen schilderen, dat zal ik nooit leren!” Tot ze Kees van Aalst ontmoette. Hij leerde haar vooral natuur en landschappen vastleggen. Weer later nam ze les van Frits de Nooijer. Van hem leerde ze de fijne kneepjes van het portretteren.
Haar eerste tentoonstelling vond plaats in 1995 in de bibliotheek van Schagen. Voor die gelegenheid heeft ze alle medewerkers van de bibliotheek geportretteerd. Een heidens karwei, maar het resultaat was prachtig.
De verbouwing van de GSg heeft ze, als lerares, van nabij meegemaakt. Zó dichtbij dat ze de bouwactiviteiten door de muren en ramen heen kon horen en zien. Om het onaangename met het aangename te combineren begon ze de bouwvakkers en hun werkzaamheden op foto vast te leggen. Dat ontaardde in een serie aquarellen, die bij de opening van het nieuwe gedeelte uitgebreid tentoongesteld werd.
Hoe lang ze doet over een schilderij is een moeilijke vraag. Dat is omdat, los van de tijd die het kost om verf aan te brengen en te laten drogen, een schilderij ook moet groeien. Om van niets iets te maken gaat vaak gepaard met een dosis doorzettingsvermogen. Net zolang tot het lukt. Het bereiken van dat moment is pure passie.
Op de vraag welk schilderij van haar hand ze het beste vindt is ze heel stellig. Haar laatste schilderij vindt ze zonder meer het beste. Renske streeft altijd naar betere en mooiere technieken. Vaak probeert ze iets uit om haar stijl te verbeteren. Ze is eigenlijk niet zo snel tevreden, maar ze doet niets liever dan schilderen.
En nu heeft Renske voor de tentoonstelling van 2024 in Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg een serie aquarellen vervaardigd met als thema de West-Friese klederdracht en de feestelijkheden in en rond het museum op de tien West-Friese donderdagen. Meer info over Museum Vreeburg vind je op hun website, zoals de openingstijden of het artikel van Gerarda Mak over Renske.
Renske Moransard is lid van de Schager Kunstkring. Eind juni 2024 bestaat de Schager Kunstkring 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan organiseert men een expositie in Loet 10. Meer over de expositie van de SKK vind je hier.
Copyright: Interview van Gerarda Mak
Het beste van eigen bodem
29 november 2023, Schagen
Naast de inspirerende workshops aquarelleren van Friso ten Holt, was er ook een verzoek vanuit de SKK groep een van de eigen leden om een workshop te geven. Renske wilde dit wel doen en bereidde zich tot in de puntjes voor. Zij heeft veel ervaring met het werken met aquarel en dat gaf de andere leden inspiratie om dit ook te leren.
Met volle aandacht om iets nieuws te leren, luisterden de leden naar de uitleg van Renske. Het werken met aquarel vergt een andere manier van denken. Je kunt namelijk nooit meer terug naar wit, dus dat moet je open laten. Renske gebruikte een techniek met een witte kaars, waardoor er stukjes wit bleven, ondanks dat erover heen geschilderd werd.
Technieken zoals nat in nat, werken met donker en licht, kleur gebruik en het goed laten drogen van verschillende stukken tussendoor, zorgden ervoor dat iedereen kon oefenen. We kregen tips, zoals hoe je bloemkolen kan voorkomen of juist in kan zetten in je werk. Of hoe we scherpe randjes konden voorkomen, door met een natte kwast er langs te gaan. Of hoe je teveel kleur weer weg kan trekken, door een beetje water toe te voegen en vervolgen eraf te deppen met een sponsje of schone droge kwast. We kregen adviezen zoals: ‘zachtjes aaien, alsof het een baby is’ om de flow van het aquarelleren te pakken te krijgen. Het is immers heel iets anders dan werken met acryl. Sommige leden hadden al meer ervaring met aquarel, maar de meeste leden nog niet. Het was soms een hele uitdaging om het water zijn gang te laten gaan en je over te geven aan wat er op het papier ontstond.
Er werd door sommigen gebruik gemaakt van napjes, een soort blokjes droge waterverf, die je eerst goed nat moest maken. Anderen gebruikten tubetjes waterverf, die aangelengd konden worden met water om het lichter te maken. We hadden vandaag een gast om kennis te maken met de SKK. Mirc maakte met iedereen een praatje en bewonderde de werken die er werden gemaakt.
Al met al was het soms een flinke uitdaging om niet te precies te werken en los te laten dat het perfect moest worden. Het was immers een oefening om te werken met het materiaal. Volgens Renske zorgt de overgave aan het water en daar voorzichtig mee spelen en sturen voor het mooiste resultaat. Het was een leerzame middag!
Een nieuw seizoen
13 september 2023, Schagen
Het nieuwe schilder seizoen is weer begonnen na de vakantie en iedereen heeft er zin in om weer te schilderen. Op 27 september, 11 oktober en in januari komt Friso ten Holt worskhops geven om de kunst van het aquarelleren te behandelen.